Gauss Ölçümü

Proje Açıklaması

Gauss ölçümü, Gauss Metre ile gerçekleştirilen bir çeşit manyetik alan ölçümüdür. Gauss, manyetik alanın yoğunluğunu veya başka bir deyişle, belirli bir alanda ne kadar manyetik alan olduğunu ifade eder. Bir birim gauss; 1 cm2 yüzey alanında bir akı çizgisidir. Daha teknik ifadeyle, gauss alan gücünün bir ölçüsüdür.

Gıda üreticileri ve gıda ile temas eden malzeme üretimi yapan firmalar yabancı madde bulaşmalarını önlemek için İyi Üretim Uygulamalarını (GMP) benimsemek zorundadır. Bu sorumluluk ile üretim hatlarında istenmeyen metal yabancı maddeleri yakalamak için kullandıkları mıknatısları belli zaman aralıklarında kontrol ettirmelidir. Üretim hatlarında kullanılan mıknatıslar görüntü olarak sorunsuz duruyor olabilir fakat güçleri periyodik olarak kontrol ettirilerek (Gauss Ölçümü) bir güç azalması olup olmadığı Akreditasyonlu laboratuvar tarafından raporlanmalıdır. Bu periyot, 1 yıl olarak tavsiye edilmektedir.

Kalıcı mıknatıslar kullanım ömürleri boyunca güçlerini korurlar. Ancak manyetik kuvvetin kalıcı olarak azalmasına neden olabilecek birkaç neden vardır; Isı, darbe, harici manyetik alanlarla temas ve korozyon gibi.

Gauss, genel olarak bir mıknatısın çekme gücünden farklıdır ve daha yüksek bir gauss, mutlaka daha yüksek çekme gücüne yol açmaz. Mıknatıslar aynı geometriye sahip olmadıkça ve gauss okumaları aynı yerde ölçülmedikçe çoğu durumda gauss seviyesi mıknatıslar arasındaki alan gücünü karşılaştırmak için kullanılamaz.

Gauss Manyetometrenin modern versiyonu Gauss Metre olarak bilinir. Bir Gauss Metre, nispeten küçük manyetik alanların yönünü ve yoğunluğunu ölçebilir. Daha büyük manyetik alanlar için, benzer olan ancak daha büyük Tesla birimlerinde ölçüm yapan bir Tesla Metre kullanılır. Bir Gauss Metre, bir gauss probu/sensörü, metre ve her ikisini birbirine bağlayan bir kablodan oluşur. 1 Tesla = 10.000 Gauss ‘dur.

Mıknatısların yoğun olarak kullanıldığı diğer sektörler; deterjan üretimi, petrol sanayii, plastik ve kablo üretimi, seramik endüstrisi,  hayvan yemi sanayii, karbon siyahı üretimi, yağlama yağı ve soğutma sıvısı gibi endüstriyel sıvıların üretimi, kağıt sanayii, ilaç üretimi, inşaat sektörü ve otomotiv endüstrisi gibi metal parçacıkların uzaklaştırılması gereken her türlü çalışma alanlarıdır. Kazaları önlemek, verimliliği arttırmak gibi amaçlarla mıknatısların düzenli olarak kontrol ettirilmesi önemlidir.